• Josine van den Heuvel

hallo allemaal

Ik ben van plan om met enige regelmaat een gezellige blog te schrijven over mijn kledingmerk Poezekat. Het wordt dus tijd om me aan jullie voor te stellen. Ik ben Josine en ik ben het gezicht achter Poezekat. Ik ben 31 jaar en woon samen met mijn vriend in Den Haag. Helaas nog zonder poezekat want die mogen we niet van onze huisbaas.

Mijn vriend en ik wonen in een kleine bovenwoning in het centrum van Den Haag. In dat kleine huisje heb ik een hoekje waar ik alle ontwerpen voor Poezekat teken en maak; laat ik het ‘’het Poezekat atelier’’ noemen. Groot is het niet, soms is het een beetje behelpen en passen en meten met strijkplank, naaimachine, rollen stof en nog veel meer. Maar we hopen binnenkort te kunnen verhuizen naar een groter huis en dan nemen we natuurlijk een kat!


Als kind was ik altijd al druk met het verzamelen van kleding. Ik sprong een gat in de lucht als mijn oudere zus haar kledingkast ging opruimen. Ik ging er dan rustig naast zitten en iedere keer als er iets bijkwam op de stapel die weg kon was ik helemaal in de zevende hemel. Vanaf groep 8 kreeg ik kleedgeld en ging dan regelmatig een dagje naar een grote stad met mijn moeder of een van mijn vier zussen, om zoveel mogelijk leuke kleding te scoren. We struinden de hele dag van de ene winkel naar de andere.


Toen ik op de middelbare school zat ontdekte ik tweedehandskleding. Ik ging dan ook steeds vaker naar kringloopwinkels en tweedehandskledingwinkels. Een paar keer per jaar ging ik naar Amsterdam, het was altijd een feest voor mij om daar te zijn. Meestal begonnen we op de Noordermarkt en liepen daarna langs alle 9 Straatjes, op zoek naar unieke items en nieuwe merken.


Rond diezelfde tijd ging ik ook steeds vaker achter de naaimachine zitten om wat voor mezelf te maken. Het begon met wat kussensloopjes en het maken van een tas. Maar al gauw had ik de smaak te pakken en maakte ik rokjes en jurkjes voor mezelf. Van mijn moeder leerde ik de fijne kneepjes van het vak. Zij maakte alle kleding voor ons toen mijn zussen en ik klein waren. Later had ze een winkel aan huis met zelfgemaakte oriëntaalse danskleding.


Na de middelbare school wist ik niet meteen wat ik wilde gaan studeren. Ik besloot een klein bedrijfje op te zetten met gepimpte tweedehandskleding en spullen onder de naam Gepimpeld. Ik verkocht gepimpte tasjes, rokjes en jurkjes maar ook kussens en lampjes. Op verschillende manieren verzamelde ik alle afgedankte tweedehandsspulletjes bij elkaar en maakte daar wat nieuws en origineels van. Uiteindelijk ging ik in Utrecht wonen en studeren en kon ik Gepimpeld niet meer combineren met mijn opleiding.


In mijn studio in Utrecht zorgde ik natuurlijk ook voor een naaimachine. Ik ging steeds meer maken. In eerste instantie voornamelijk met tweedehands stoffen maar later ook met stoffen van de lapjesmarkt. Samen met mijn vriend bekleedde ik de stoeltjes en de bank die ik in mijn kamer had staan. Ik maakte tassen, rokjes, jurkjes, gordijnen etc. In diezelfde tijd werd ik me steeds bewuster van de keuzes die ik maakte ten aanzien van duurzaamheid, bij het kopen van bijvoorbeeld make-up, eten maar ook kleding. Ik ging steeds meer waarde hechten aan eerlijke, goede en mooie producten.


De droom om dingen te gaan maken voor anderen werd steeds sterker. Na mijn opleiding in Utrecht besloot ik de modevakschool in Den Haag te gaan volgen, dus verhuisde ik naar Den Haag. Ik leerde patroontekenen en verfijnde mijn naaivaardigheden. Al tijdens de opleiding aan de modevakschool droomde ik vaak over het opzetten van een eigen kledinglijn. Ik fantaseerde over verschillende modellen jurkjes die ik kon gaan maken en verkopen. Nadat ik de modevakschool afsloot ging ik dan ook aan de slag met mijn ideeën en plannen.


Hoe hier uiteindelijk Poezekat uit is geboren vertel ik jullie in mijn volgende blog.


Recente blogposts

Alles weergeven

het proces

  • Instagram - grijze cirkel