• Josine van den Heuvel

het eerste ontwerp : de chaton jurk

De kleding die je tegenwoordig kan kopen is vaak niet duurzaam maar wel erg vervuilend. De grondstoffen die worden gebruikt zijn zwaar belastend voor het milieu. Ook de kwaliteit van de stoffen is vaak erg slecht. Als ik de verhalen van mijn moeder hoor over de prachtige stoffen uit de jaren 60 en 70 dan ben ik jaloers dat ik die tijd niet heb meegemaakt. Daarnaast is er tegenwoordig ook vaak sprake van een beperkte houdbaarheid van de ontwerpen.

Er wordt wel steeds vaker nadruk gelegd op het ecologische aspect maar niet in die zin dat het ontwerp lang meegaat. Dus dat wilde ik heel graag anders gaan doen! We hebben immers maar één aarde en daar moeten we zuinig op zijn.


Het duurde even voor ik mijn ideeën tot één duidelijk concept had gevormd. Ik experimenteerde met het tekenen van modellen en maakte jurkjes voor mezelf, om te zien wat de reacties van anderen waren als ik een jurkje aan had naar een feestje of familiebezoek. Daarnaast bestelde ik heel wat proefstaaltjes om de stoffen te voelen, te bekijken en vaak, heel vaak, te wassen. De kleding moet immers mooi blijven, ook na flink wat wasbeurten.


Uiteindelijk koos ik voor een dikke tricotstof. Voor de kenners onder ons een punta di roma stof met Oeko-tex keurmerk. Het Oeko-tex keurmerk houdt in dat er zo min mogelijk schadelijke stoffen worden gebruikt bij het productieproces. Daarnaast zijn er ook ecologische en sociale criteria in het keurmerk opgenomen. Naast het gebruik van kwalitatieve stoffen wordt het steeds populairder om ook biologisch naaigaren te gebruiken, Ik koos voor het biologische naaigaren van Scanfil. Dit naaigaren is van 100% biologisch katoen en zit op mooie herbruikbare houten klosjes.

Het ontwerp moest een zo tijdloos mogelijke uitstraling krijgen, zodat het jurkje een paar seizoenen verder niet ineens hopeloos ouderwets zou zijn. Ik koos voor het ontwerp bewust voor een aantal dingen: niet te lang maar ook zeker niet te kort, een lichte taillering, een mooie aansluitende, niet te strakke pasvorm en een ronde hals.

Naast de keuze voor zo duurzaam mogelijke materialen en een duurzaam ontwerp wilde ik het jurkje iets unieks geven, een blikvanger. Ik hou zelf heel erg van grafische designs en van kleurcontrasten. Na heel veel proberen en perfectioneren kwam daar het Chaton jurkje uit. Mijn eigen omgeving was duidelijk enthousiast over het jurkje: mijn moeder, zussen en vriendinnen wilden er liefst allemaal meteen een bestellen!


Nu hoor ik jullie nog denken; waarom nou eigenlijk de naam Poezekat? Ook daar ben ik dicht bij mezelf gebleven. Ik hou namelijk zelf gewoon erg van poezen - en er zijn vast genoeg mensen die dat herkennen - . Maar ik heb vooral voor deze naam gekozen omdat het een bepaalde gezelligheid uitstraalt en zowel onbekend als alledaags is. Het is een naam die blijft hangen. Naast deze bedrijfsnaam vond ik het leuk om kledingstukken te vernoemen naar ‘’kat’’ of ‘’poes’’ in een andere taal. Er zijn zulke schattige en leuke vertalingen bij, denk bijvoorbeeld aan Mau in het Chinees of Kissa in het Fins. Deze komen zeker een keer aan de beurt bij een van mijn nieuwe ontwerpen.


Ondertussen bouwde ik door aan de website en schreef me in bij de kamer van koophandel. Mijn vriend maakte het Poezekat logo, waar ik nog steeds heel erg blij mee ben! Ik liet tasjes met het logo bedrukken en kleine mini labels om in de kleding te naaien. Ik werd warm van binnen en erg enthousiast. Dit zijn de leuke kleine dingen van het hebben van een eigen bedrijf.


Zolang ik het aankan zal ik alle kleding van Poezekat zelf blijven ontwerpen, tekenen en maken in mijn atelier in Den Haag. Ook dat is natuurlijk een stuk duurzamer en eerlijker dan de productie in lageloonlanden, om maar niet te beginnen over al die kinderhandjes.

Poezekat is hiermee duurzaam in materiaal, ontwerp en productie.


Ik ben er zelf van overtuigd dat er een nieuwe tijd zal aanbreken (misschien is deze al begonnen), waarin mensen een ambacht en handgemaakte spullen weer meer gaan waarderen. Ik merk zelf dat ik in de huidige tijd met Corona me nog bewuster ben van de keuzes die ik maak en ik nog vaker kies voor producten uit eigen land.


Recente blogposts

Alles weergeven

het proces

  • Instagram - grijze cirkel