• Josine van den Heuvel

het proces

Op verschillende momenten kan ik inspiratie krijgen voor een ontwerp. Ik zorg dan ook altijd dat ik een tekenboekje of iets van papier bij me heb. Als ik een goed idee heb maak ik allerlei kleine tekeningetjes. Vaak leg ik het daarna even aan de kant en pak ik het er een paar dagen later weer bij. Meestal komt dan het definitieve ontwerp op papier. Als het ontwerp voor mij kloppend is ben ik helemaal blij: weer een nieuw item geboren! Maar soms is het nog niet helemaal wat het moet zijn en dan kan ik mijn schetsjes beter weer even aan de kant leggen en er nog een paar dagen in mijn hoofd mee rond lopen.


Soms heb ik zulke leuke ideeën maar blijkt het toch niet realistisch om uit te voeren. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met hoe lijnen lopen. Als een lijn net onhandig over de buste loopt bijvoorbeeld, dan moet het toch weer aangepast worden om te zorgen dat het model voor iedereen geschikt blijft. Maar soms zijn ontwerpen in je hoofd ook gewoon mooier dan in werkelijkheid.


Als mijn ontwerp goed is maak ik er altijd een mini versie van stof van. De eerste ontwerpen heb ik in mini gemaakt voor een Playmobil paspopje. Een mini variant maken is fijn en leuk om te doen, je krijgt op deze manier al best een goed beeld hoe het er in het groot uit gaat komen te zien.


Na de mini variant ga ik over op patroontekenen. Vaak begin ik met een proefmodel in mijn eigen maat. Op wat steviger wit papier reken ik de maten uit en zet ik de lijnen uit. Ik teken en gum wat af om tot mooie verhoudingen te komen. Voor bijvoorbeeld sommige halslijnen maak ik met stof eerst een proef op ware grootte om te zien of de halslijn wordt zoals ik in mijn hoofd heb. Soms is de conclusie dat het toch wat hoger, dieper of ronder moet worden.


Als het patroon getekend is, trek ik het over op transparant plastic. Het plastic werkt goed om de stof mee uit te knippen, het is makkelijk te spelden en je kan er doorheen kijken. Ook kan ik het goed bewaren om later weer te gebruiken. Het bestellen van stof is een feestje. Het is een soort snoepwinkel waar ik de mooiste uit mag kiezen. Het is dan ook een heel spannend moment als de rollen stof komen en ik alles mag uitpakken en de stoffen in het echt kan voelen en zien! Alle stoffen worden gewassen, met ecologisch wasmiddel :-). De lappen stof laat ik daarna plat op de grond drogen.

Als de lap stof droog is knip ik de patroondelen uit en kan het naaiwerk beginnen. Ieder deel wordt gespeld, gestikt, geperst en afgewerkt. Als laatste naai ik het waslabel en het Poezekatlabel in het kledingstuk. Het geeft iedere keer weer een voldaan en blij gevoel als het af is en in een verzenddoosje kan worden gestopt.


Recente blogposts

Alles weergeven
  • Instagram - grijze cirkel